
WIELKANOCNE SMAKOŁYKI
Menu ” Nim zacznie się wiosna”
Tatar z siekanego rozbefu – 39 zł
Pasztet z kaczką/chutney z jabłek – 26 zł
Śledź litewski z cebulką – 26 zł
Kulebiak z kapustą/chutney z jabłek i boczniaków
– 26 zł (vegan)
Chleb litewski z sałatką z pieczonego buraka, selera i granatu (zawiera migdały)
– 21 zł (vegan)
(Zakąska z wódeczką smakuje lepiej 😉
Polska specjalność tradycyjne okowity:
3 x 20 ml –39 zł
Młody Ziemniak, z miodu pitnego, z piwa koźlak
Wódki premium; Podole wielkie, Mikrogorzelnia , Potocki, Wolf&Oak
ZUPY
Rosół z ekologicznego kurczaka, wołowiny i indyka – 26 zł
Solianka rybna z jesiotrem – 36 zł
Barszcz ukraiński-18 zł (vegan)
Żur na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem -24 zł (kiełbasa naszego wyrobu)
DANIA
WEGETARAIŃSKIE
Gołąbki z kaszą jęczmienną,
grzybami i jarmużem i sosem z pieczonych warzyw
– 38 zł (vegan)
Pierogi z marchewką,
czarnuszką i pestkami dyni, sałatka z kopru włoskiego z pomarańczą
– 39 zł (vegan)
Pierogi ukraińskie (z
ziemniakami, cebulką i pieczarką) – 32 zł (vegan)
Kluseczki dyniowo-ziemniaczane, smażona brukselka oraz prażone pestki i orzechy
– 38 zł (vegan)
WOŁOWINA POLSKA
Rekomenduje Cech Rzeźników Łódzkich 1825 r.
Stek z rozbefu z kością, pieczone ziemniaki, masło czosnkowe
– 18 zł / 100g
Ozór wołowy w sosie karmelowym, tłuczone ziemniaki z masłem
(ulubione danie A. Rubinsteina)
– 48 zł
Wolno pieczona łopatka wołowa, lepioszki ziemniaczane
– 58 zł
De volaille, pieczone
ziemniaki
– 39 zł
Pierogi z mięsem
– 29 zł
SPECJALNOŚĆ RZEŹNIKA
Porchetta – aromatyczna rolada z całego schabu i boczku w sosie
chrzanowym z ziemniakami- 49 zł
DODATKI
Buraczki – 12 zł
Surówka z czerwonej kapusty – 12 zł
Bukiet surówek – 14 zł
Modra kapusta – 14 zł
Marchew z chrzanem – 12 zł
Surówka z białej kapusty – 12 zł
Desery
Strudel jabłkowy z bękartów wojny- 25 zł
Na wcześniejsze zamówienie:
Dla Pań: Patera przekąsek oraz imbryk z „earlgreyem” -czyli angielski dzbanuszek z delikatnym coocktailem alkoholowym na bazie herbaty/ginu/prosecco i nalewki z kwiatu bzu
Dla Panów: Wędzone ryby/tatar/pasztet z dziczyzny oraz selekcja destylatów z gorzelni Podole Wielkie
