fbpx

Menu/menu Wielkanoc

WIELKANOCNE SMAKOŁYKI

Menu ” Nim zacznie się wiosna”

 

  Tatar z siekanego rozbefu – 39 zł

Pasztet z kaczką/chutney z jabłek – 26 zł

Śledź litewski z cebulką – 26 zł

Kulebiak z kapustą/chutney z jabłek i boczniaków
 – 26 zł (vegan)

Chleb litewski z sałatką z pieczonego buraka, selera i granatu (zawiera migdały)
– 21 zł (vegan)

(Zakąska z wódeczką smakuje lepiej 😉

Polska specjalność tradycyjne okowity:

3 x 20 ml –39 zł

Młody Ziemniak, z miodu pitnego, z piwa koźlak

Wódki premium; Podole wielkie,  Mikrogorzelnia , Potocki, Wolf&Oak

 

 ZUPY

Rosół z ekologicznego kurczaka, wołowiny i indyka – 26 zł

Solianka rybna z jesiotrem – 36 zł

Barszcz ukraiński-18 zł (vegan)

Żur na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem -24 zł (kiełbasa naszego wyrobu) 

 

DANIA
WEGETARAIŃSKIE

Gołąbki z kaszą jęczmienną,
grzybami i jarmużem i sosem z pieczonych warzyw
– 38 zł (vegan)

Pierogi z marchewką,
czarnuszką i pestkami dyni, sałatka z kopru włoskiego z pomarańczą
 – 39 zł (vegan)

Pierogi ukraińskie (z
ziemniakami, cebulką i pieczarką) – 32 zł (vegan)

Kluseczki dyniowo-ziemniaczane, smażona brukselka oraz prażone pestki i orzechy

– 38 zł (vegan) 

 

WOŁOWINA POLSKA

Rekomenduje Cech Rzeźników Łódzkich 1825 r.

Stek z rozbefu z kością, pieczone ziemniaki, masło czosnkowe
– 18 zł / 100g

Ozór wołowy w sosie karmelowym, tłuczone ziemniaki z masłem

(ulubione danie A. Rubinsteina)
 – 48 zł

Wolno pieczona łopatka wołowa, lepioszki ziemniaczane
 – 58 zł

De volaille,  pieczone
ziemniaki
– 39 zł

Pierogi z mięsem
– 29 zł

SPECJALNOŚĆ RZEŹNIKA

Porchetta – aromatyczna rolada z całego schabu i boczku w sosie
chrzanowym z ziemniakami- 49 zł

 

DODATKI

Buraczki – 12 zł

Surówka z czerwonej kapusty – 12 zł

Bukiet surówek – 14 zł

Modra kapusta – 14 zł

Marchew z chrzanem – 12 zł

Surówka z białej kapusty – 12 zł

 

Desery


               Strudel jabłkowy z bękartów wojny- 25 zł
               

Na wcześniejsze zamówienie:

Dla Pań: Patera przekąsek oraz imbryk z „earlgreyem” -czyli angielski dzbanuszek z delikatnym coocktailem alkoholowym na bazie herbaty/ginu/prosecco i nalewki z kwiatu bzu  


Dla Panów: Wędzone ryby/tatar/pasztet z dziczyzny oraz selekcja destylatów z gorzelni Podole Wielkie